سنگهای ایرانی در شکلهای مختلف کوپ و فرآوری شده در اندازههای تایل و اسلب صادر میشوند. مقصد سنگهای صادراتی ایران اغلب محدود به کشورهای همسایه و حاشیه خلیج فارس میشود. حجم زیادی از این صادرات به کشورهایی نظیر ترکیه، عراق، افغانستان و روسیه انجام میشود. البته کشورهای اروپایی نظیر ایتالیا نیز از واردات سنگهای کوپ ایرانی و فرآوری آنها و بهرهمندی از ارزش افزودهی آنها استقبال میکنند. با توجه به موارد گفته شد نمایشگاه بین المللی سنگ تهران فرصتی را فراهم آورده که کارخانه های تولید کننده انواع سنگ های خود را به صورت کوپ و اسلب و تایل به نمایش بگذارند.
تولید سنگ در ایران
کشور ایران از جمله چهارمین تولید کننده سنگ خام در جهان است، که نزدیک به 9 درصد تولید جهانی را در اختیار دارد. به طور میانگین سالانه نزدیک به 14 میلیون تن سنگ تزئینی خام از معادن استخراج می شود. در حال حاضر این صنعت با مشکلات زیادی در بخشهای تکنولوژی و روشهای استخراج، مدیریت، تامین سرمایه و بازاریابی مواجه است. تدوین استراتژی و سیاست گذاری های صحیح می تواند نقش مهمی در حل مشکلات و توسعه صنعت سنگ داشته باشد.
از لحاظ میزان ذخایر سنگ ساختمانی، ایران در مقام هشتم جهان قرار دارد. سنگ های ساختمانی ایرانی به نقاط مختلفی در سراسر جهان صادر میشوند. برخی از سنگهای منحصربهفرد ایرانی نظیر تراورتن آذرشهر شهرتی جهانی داشته و بسیاری از سنگهای محبوب و پرکاربرد در جهان، تنها در کشور ما استخراج می شوند.
نمایشگاه های بین المللی تهران
نمایشگاه بین المللی تهران بزرگترین منطقه نمایشگاهی در ایران و اصلی ترین مرکز برگزاری نمایشگاه تهران بشمار می رود، نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب به عنوان یکی از مهمترین شرکت های تجاری و اقتصادی ایران با بهره مندی از فضا، امکانات و تسهیلات نمایشگاهی منحصر به فرد و نیرو های متخصص ، بستر و زمینه مناسبی را از طریق برپایی نمایشگاه های تخصصی و بین المللی جهت تولید کنندگان ، بازرگانان داخلی و خارجی مهیا ساخته است تا علاوه بر عرضه و نمایش توانمندی ها ، مبادلات تجاری ، سرمایه گذاری های مشترک و بین المللی خود را در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران توسعه بخشند.
تاریخچه نمایشگاه های بین المللی ایران
اولین نمایشگاه های بین المللی ایران در سال ۱۳۳۸ بوده است . پس از اختصاص اراضی نمایشگاه در مکان فعلی، در سال ۱۳۴۶ فعالیت ساخت سالنهای نمایشگاهی و اداری آغاز و در سال ۱۳۴۸ اولین نمایشگاه بین المللی خود را با نام نمایشگاه آسیایی به مدت ۲۱ روز و با حضور ۳۳ کشور برگزار نمود. پس از آن روند برگزاری نمایشگاهها توسعه مناسبی پیدا نمود و تهران را به عنوان یکی از زیباترین مراکز نمایشگاهی دنیا به جهانیان معرفی نمود. شرکت نمایشگاهها در سال ۱۳۵۵ به عضویت اتحادیه نمایشگاههای بین المللی UFI در آمده است و همچنین عضویت اتحادیه جهانی نمایشگاهها BIE که مسئولیت برگزاری نمایشگاههای اکسپو رادر جهان به عهده دارد را نیز دارا میباشد.
موقعیت و مساحت نمایشگاه شهر آفتاب
مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب در جنوب تهران، در کنار عوارضی آزادراه تهران-قم و در مجاورت حرم امام خمینی و دانشگاه شاهد قرار دارد. مساحت کل نمایشگاه حدود ۱۳۸هزار مترمربع است. این مجموعه دارای یک ورودی شرقی از طریق اتوبان تهران – قم و یک ورودی از کمربندی شهر آفتاب است. یکی از روش های دسترسی به نمایشگاه شهر آفتاب، مترو شهر آفتاب می باشد که از این طریق بازدید کنندگان زیادی به نمایشگاه مراجعه می کنند.
خدمات نمایشگاه شهر آفتاب
- دسترسی آسان به خدمات بانکی و دستگاههای خودپرداز.
- پارکینگهای متعدد در نمایشگاه به همراه پارکینگهای کمکی مجموعه حرم مطهر امام خمینی (ره) با گنجایش ۱۱ هزار خودرو شخصی.
- استقرار فروشگاه شهروند.
- سهولت دسترسی به نمایشگاه بینالمللی شهر آفتاب از طریق بزرگراههای خلیج فارس، شهید تندگویان و شهید محلاتی.
- فضای سبز مرکز نمایشگاههای بینالمللی شهر آفتاب با مساحتی بالغ بر ۴۰ هکتار.
- نزدیکی فرودگاه بین المللی امام خمینی به مرکز نمایشگاه بینالمللی شهر آفتاب و سهولت در رفت و آمد غرفهداران و بازدیدکنندگان خارجی.
با توجه به مطالب گفته شده نمایشگاه بین المللی سنگ و تجهیزات مربوطه 1402 در تاریخ 8 الی12 خرداد در نمایشگاه شهر آفتاب به دلیل خدمات ویژه ای که ارائه می دهد برگزار می گردد.
صحبتهای دلنشین آقای کاوه فاضل بسطامی فعال فرهنگی صنعت سنگ کشور، در مورد این دوره از نمایشگاه سنگ خالی از لطف نیست.
“بگذاریم اتحادِ بینِ افرادِ این صنعت، به متولیان نشان دهد که صنعتِ سنگِ ایران هویت و پرستیژی مهم دارد و باید به آن توجه شود. اگر تمایل داشتید در گروه ها و جمع هایی که هستید، دوستانتان را تشویق به بازدید از این نمایشگاه کنید. این حرکتی برای منفعتِ جمعی است.”
یک بار دیگر این بیت شعر را بخوانید. ارزشِ زحمتی که برای سنگ می کشید، در این سروده ی شاعرِ خوش ذوق ، نمایان است .
“گوهر از سنگ است، ما درّ گرانش كرده ايم
او چنين بوده ست اوّل، ما چنانش كرده ايم
لعل زيباي بدخشان پاره سنگي بيش نيست
ما ز غفلت زينت تاج شهانش كرده ايم
فاش تر گويم: عروس چرخ جز يك ذرّه نيست
ما بلند آوازه، خورشيد جهانش كرده ايم
سقف زيباي فلك را در شب يلداي تار ما ز نور ديدگان، اختر نشانش كرده ايم
من نمي نالم ز جور آسمان، زيرا كه ما اين كلاه تنگ را، خود، آسمانش كرده ايم
هيچ موجودي نبودي تا نشان از ما نبود هر چه را باشد نشاني، ما نشانش كرده ايم
اي كه گفتي: هست يغما را ريا سر تا به پا نيست سر تا پا ريا، ما امتحانش كرده ايم”
از غزلیات حیدر یغما ( خشتمال نیشابوری ) (زادهٔ ۱۳۰۲ در روستای صومعه، نیشابور – درگذشتهٔ ۲ اسفند ۱۳۶۶ در نیشابور) شاعر معاصر ایرانی بود. یغما به سبب شغل اصلیاش به «شاعر خشتمال نیشابوری» مشهور است. شغل او خشتمالی، در یکی از کورهپزخانههای نیشابور بود. یغما فاقد سواد بود اما شعر میسرود. “صنعتِ سنگ باید با اتحاد و همبستگی ، به خودباوری برسد.”